Frågor & Svar arkiv - Jatkuva päänsärky
Mistä päänsärystä kärsit?
Tee testi täällä!

Frågor & Svar

Miten pääsen erikoislääkärin puheille?

Ota yhteys terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai yleislääkäriin, jolta saat lähetteen neurologille. Voit hakeutua myös suoraan yksityiselle lääkäriasemalle neurologin vastanotolle. Kerro selvästi, että epäilet sarjoittaista päänsärkyä ja ota mukaan tarkistusluettelo, testituloksesi ja päänsärkypäiväkirjasi. Voit ottaa yhteyttä myös suoraan neurologiin.

Voidaanko sarjoittaista päänsärkyä parantaa?

Tautiin ei ole parannuskeinoa, mutta oireita voidaan leivittää tehokkaasti. Sarjoittainen päänsärky loppuu yleensä noin 65 vuoden ikään mennessä, mutta joillakin potilailla tauti jatkuu ja toisilla se loppuu jo aikaisemmin. Taudista on olemassa myös krooninen muoto, jossa päänsärkykohtauksia on ympäri vuoden taukojen jäädessä lyhyiksi. Myös krooninen sarjoittainen päänsärky loppuu yleensä viimeistään 65-vuotiaana.

Mikä aiheuttaa sarjoittaisen päänsäryn?

Sarjoittainen päänsärky on primaarinen päänsäryn muoto, mikä tarkoittaa, että se ei aiheudu mistään toisesta sairaudesta tai vauriosta. Ei ole täysin selvää, mikä päänsäryn aiheuttaa ja miksi tauti puhkeaa joillekin, mutta se tiedetään, että silmän takana ja aivokalvoissa olevat verisuonet vaikuttavat siihen yhdessä aivojen hermoston kanssa.

Voiko sarjoittainen päänsärky olla muun sairauden oire?

On olemassa taustasairauksia, joiden oireet muistuttavat sarjoittaista päänsärkyä. Oireet ovat usein kuitenkin niin erilaisia, että päänsärylle voidaan niiden perusteella epäillä muita syitä ja tutkimukset voidaan aloittaa ja kohdentaa niiden pohjalta.

Mitkä ovat sarjoittaisen päänsäryn oireet?

Yleisin oire on vaikea, voimakas ja viiltävä kipu toisen silmän takana. Kivun kanssa samalla puolella päätä esiintyy useimmiten jokin tai joitakin seuraavista oireista: silmän vetisyys, silmän punoitus, nenän tukkoisuus tai vuoto, otsan tai kasvojen hikoilu, silmäluomen turpoaminen, silmäluomen roikkuminen tai pupillin pienentyminen. Päänsärky ilmenee säännöllisinä kohtauksina jopa kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Lue sarjoittaisesta päänsärystä lisää täältä.