Lääkkeellinen happi - Jatkuva päänsärky
Mistä päänsärystä kärsit?
Tee testi täällä!

Lääkkeellinen happi

Lääkkeellinen happi on yksi tehokkaimmista tavoista hoitaa akuutteja Hortonin neuralgian kohtauksia. Hoito on todettu toimivaksi, ja se on yksi tutkituimmista menetelmistä.

Ei ole täysin selvää, miksi lääkkeellinen happi auttaa Hortonin neuralgian hoidossa. Se tiedetään, että potilaan hengittäessä sisään puhdasta happea kudoksiin siirtyvän hapen määrä lisääntyy koko kehossa. Näin veren happipitoisuus nousee, millä on kipua lievittävä vaikutus. Lääkkeellisestä hapesta on apua 70 %:lla sarjoittaista päänsärkyä sairastavista potilaista, ja se vaikuttaa lopettamalla päänsäryn tai lievittämällä sitä.

»Lääkkeellisestä hapesta on apua 70 %:lla Hortonin neuralgiaa sairastavista potilaista.«

Miten hoito tapahtuu?

Lääkkeellinen happihoito on aloitettava heti, kun päänsärkykohtauksen ensimmäiset merkit ilmenevät. Tällöin hoito tehoaa parhaiten. Potilas hengittää suurella virtauksella (5-15 litraa minuutissa annosteltua) 100-prosenttista happea 15 minuutin ajan – tai lyhyemmän aikaa, jos päänsärky hellittää. Joillakin potilailla happi tehoaa välittömästi lopettamalla kohtauksen, ja toisilla se vie kivulta terävimmän kärjen ja tekee siitä näin siedettävämpää. Hoitoa ei kannata jatkaa jos se ei paranna oloa lainkaan 15 minuutin kuluessa.

Haittavaikutukset

Hortonin neuralgiassa päänsärkykohtaukset voivat toistua useita kertoja vuorokaudessa. Hapen etuna on, että hoito voidaan toistaa niin monta kertaa kuin on tarpeen. Lääkärin määräyksen mukaan käytettynä happihoito ei aiheuta haittavaikutuksia ja soveltuu myös raskaana oleville ja imettäville naisille.

Keuhkoahtaumamatautia sairastavan potilaan on kuitenkin varmistettava lääkäriltään että happihoito soveltuu hänelle.

Hoidon aloitus ja laitteet
LIV15

LIV Maxi 15 litraa

 

LIV3

LIV Maxi 3 litraa

LIV2-mini

LIV Mini 2 litraa

Lääkäri määrää lääkkeellisen hapen. Resepti toimitetaan Linde Healthcarelle puhelinreseptinä, fakseitse tai sähköpostitse. Sen jälkeen sovitaan potilaan kanssa käytännön asioista ja ensimmäisestä toimituksesta. Happi toimitetaan kotiin pulloissa ja potilas huolehtii hoidosta itse lääkärin ohjeiden mukaan. Potilaalle voidaan toimittaa myös muut hoidossa tarvittavat varusteet.

 

Pullot

Linde Healthcarilta on tarjolla kolme eri kokoista happipulloa potilaan tarpeiden mukaan. Pullot ovat nimeltään LIV ( Linde Integrated Valve). Tarvittava happimäärä riippuu päänsärkykohtausten esiintymistiheydestä ja kestosta.

LIV Maxi 15 litraa

LIV Maxi 15 litraa on kevytalumiini pullo, johon mahtuu 3000 litraa happea. Pullo riittää pitkään ja soveltuu kotikäyttöön.  Pullossa on MAXI-ventiili, joka tarkoittaa että mahdollinen virtaus on 0-25 litraa minuutissa.

LIV Maxi 3 litraa

LIV Maxi 3 litraa on pullo johon mahtuu 600 litraa happea. Tässä pullossa on myös MAXI-ventiili jossa mahdollinen virtaus on 0-25 litraa minuutissa ja se mahdollistaa Optimaskin käytön. Demand-venttiiliä, joka kytketään LIV-pullon pikaliittimeen, voidaan käyttää tämän pullon kanssa.

LIV Mini 2 litraa

LIV 2 litraa on pullo johon mahtuu 400 litraa happea. Tämän pullon kanssa täytyy käyttää demand-venttiiliä joka kytketään sen pikaliittimeen. Mini-ventiilin maksimivirtaus (0-6 litraa) on liian pieni Optimaskiin, joka vaatii korkeampia virtauksia akuutin Hortonin päänsäryn hoidossa.

2 ja 3 litran pullot ovat mukana kuljetettavia ja siksi hyvä täydennys, jos happea on oltava saatavilla esimerkiksi työpaikalla. 2 litran pullot toimitetaan kaksi pulloa sisältävässä, helposti kuljetettavassa salkussa, jossa pullojen säilyttäminen turvallisesti on helppoa.

 

Demand-venttiili

Happea voidaan annostella Demand-venttiilin kautta. Se on kehitetty erityisesti sarjoittaista päänsärkyä  sairastaville potilaille ja venttiilin avulla happimaski tai suukappale yhdistetään happipulloon.
Demand-venttiilin avulla happivirtaus aktivoituu potilaan oman hengityksen mukaan. Potilaan saaman hapen määrä riippuu näin hengitystilavuudesta ja hengitystaajuudesta. Demand-venttiili vähentää kaasunkulutusta ja minimoi samalla hapenvuotoriskin, kun laitetta ei käytetä.

 

 

Muut annostelumaskit

Mikäli käytössä ei ole Demand-ventiiliä voidaan kayttää muita tiiviitä suurivirtauksisen hapen annosteluun tarkoitettuja maskeja, kuten esimerkiksi Optimaskia. On tärkeää, että potilas saa oikean annostuksen 100 % happea. Tämän vuoksi annostelumaskin on oltava mahdollisimman tiivis. Tavallisella happimaskilla tai happiviiksillä ei saavuteta oikeaa annostelua, sillä niillä annosteltaessa happeen sekoittuu huoneilmaa. Annostelussa tulee siis käyttää esimerkiksi tiivistä varaajapussillista maskia kuten Optimaskia.

 

Munstycke Demand 019

optimaski

Käytännön tietoa
1
Lääkkeellisen hapen korvattavuus Lääkkeellinen happi ja siihen liittyvät vuokrakulut ovat SV-peruskorvattavia. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkkeen hinnasta korvataan lääkkeiden peruskorvauksen mukainen summa  ja se kartuttaa myös vuotuista omavastuuosuutta (lääkekatto). Lisätietoa lääkkeellisen hapen korvauksesta Kelan sivuilta: http://www.kela.fi/laakkeellinen-happi  
2
Miten happi toimitetaan? Lääkäri määrää lääkkeellisen hapen. Resepti toimitetaan Linde Healthcarelle puhelinreseptinä (0800-90008) fakseitse tai sähköpostitse. Lääkkeellistä happea ei tällä hetkellä voi määrätä sähköisellä reseptillä. Linde Healthcaren asiakaspalvelu on yhteydessä asiakkaaseen sopiakseen käytännön asioista ja ensimmäisestä toimituksesta. Tämän jälkeen happi ja lisävarusteet toimitetaan suoraan asiakkaan kotiin tai ne ovat noudettavissa lääkkeelisten kaasujen palvelupisteeltä.
3
Miten lääkkeellistä happea voi tilata lisää? Happipulloissa  on sisällönilmaisin, joka osoittaa, paljonko happea on jäljellä. Uuden toimituksen tarvitessaan potilas voi ottaa yhteyttä Linde Healthcaren asiakaspalveluun ja tilata lisää. Samasta paikasta hän voi tilata myös uusia happimaskeja ja suukappaleita. Asiakaspalvelu vastaa maksuttomassa palvelunumerossa 0800-90008 ja sähköpostitse hctilaus@fi.aga.com arkisin klo 8.00–16.00.
Pullon käsitteleminen kotona

Lääkkeellisen hapen käyttö tai sen lähistöllä oleskelu ei ole vaarallista, mutta on tärkeää pitää mielessä seuraavat seikat:

  • Kun happipulloja säilytetään kotona tai työpaikalla, suositellaan asiasta ilmoittamista isännöitsijälle/työsuojelusta vastaavalle henkilölle.
  • Älä käytä happea mihinkään muuhun kuin määrättyyn käyttötarkoitukseen ja käytä vain lääkkeelliselle hapelle tarkoitettuja liittimiä.
  • Tupakointi ja avotulen teko on kielletty huoneessa, jossa happihoitoa annetaan.
  • Älä käytä happihoidon aikana myöskään leivänpaahdinta, hiustenkuivaajaa tai vastaavia hehkulangalla varustettuja laitteita.
  • Älä koskaan aseta happimaskia tai nenäletkua suoraan tekstiilien, kuten vaatteiden tai vuodevaatteiden, päälle happivirtauksen ollessa päällä. Happi voi ”kyllästää” tekstiilit ja tehdä niistä helposti syttyviä ja palovaarallisia. Jos epäilet, että tekstiileihin on kertynyt happea, ne on ravisteltava ja tuuletettava huolellisesti. Pelkkä ulkona käyttäminen ei riitä.
  • Laitteet on suljettava, kun niitä ei käytetä.
  • Palon sattuessa laite on suljettava.
MED 1370 FI - Tämä sivu päivitettiin viimeksi 25 May 2016, 12:37